Morfologiset operaatiot

8.5 Morfologiset operaatiot

Morfologia kuvausten analysoinnin ja käsittelyn yhteydessä kuvaa alueensa muodon ja rakenteen ominaisuuksia. Tämä tarkoittaa, että morfologiset toimet liittyvät kuvan analyysiin muodon perusteella.
 
8.5.1 Laajeta
8.5.2 Jäytää
8.5.3 Avaaminen
8.5.4 Sulkeminen
8.5.5 Kaltevuus
8.5.6 Top Hat muunnos
8.5.7 Black Hat muunnos
 
Nämä muunnokset tehdään rakenteenmuodostuselementin (primitiivisen) avulla, jonka päällekkäisyys kuvaan ratkaisee tiettyjä tehtäviä; nämä muunnokset perustuvat toimintoihin sarjoissa. Määritykset morfologiassa ovat esineitä kuvassa: esimerkiksi monia pisteitä kaksiulotteisessa tilassa. Siten kaikki mustan ja valkoisen kuvan mustat pikselit ovat yksi morfologisen kuvauksen keinoista.
 
Listattuja suodattimia käytetään kuvan osien poimimiseen, jotka ovat tarpeen esityksen ja kuvauksen kannalta (rajat, luurangot, kupumaiset kuoret jne.).
 
Morfologian avulla on mahdollista löytää kuvan reunoja, analysoida niitä ja tarkkailla nykyisiä tekstuureita. Niinpä näiden muunnosten käyttö on mahdollista kuvien pakkaamiseksi, komponenttien analyysiksi ja melun poistamiseksi. Useimmiten niitä käytetään laadun lisäämiseen, segmentointiin (esimerkiksi esityksen yksinkertaistamiseen) ja kuvien palauttamiseen.
 
Morfologista toimintaa käytetään useimmiten binaarikuviin, jotka vastaanotetaan kynnysmuunnoksen jälkeen ja rasteroidulle kuvalle.